Meld din interesse for å delta i CARBFUNC-studien!

Bergen (oppdatert 01.09.2017)

Dette er et skjema for å registrere de som er interesserte i å delta i CARBFUNC-studien, som vil gjennomføres i Bergen fra høsten/vinteren 2017.

I studien vil vi undersøke effekten av type og mengde karbohydrater på reduksjon av magefett over to år.

Som frivillig deltaker i studien vil du blant annet få:
*** Hjelp og støtte til å gjøre varige justeringer i dine kostvaner, for å redusere midjemålet og risiko for livsstilssykdom
*** Tilgang på et nytt, unikt verktøy (app) for kostplanlegging, med hundrevis av smakfulle og næringsrike oppskrifter/måltidssammensetninger og automatiske handlelister
*** Én-til-én samtale om din situasjon og utfordringer annenhver måned
*** Helsesjekk og tilgang til egne resultater
*** Refusjon av reise til/fra undersøkelser og samtaler

Som deltaker i studien vil du blant annet bli bedt om å:
*** Basere kostholdet (frokost, lunsj, middag og kveldsmat) på matvarer/oppskrifter som oppfyller et bestemt næringsinnhold og et normalt energiinntak (2,000-2,500 kcal) (ved hjelp av app)
*** Møte til informasjonsmøte og kurs i å bruke app, og registrere hva du til vanlig spiser i fem sammenhengende dager før kostholdsendringene begynner
*** Møte til undersøkelser og samtaler ved studiestart (forventet i november/desember 2017) og etter 2, 4, 6, 12 og 24 måneder, og levere/avgi blod-, urin- og avføringsprøver (innfryst avføring tas med hjemmefra i praktisk tilrettelagt utstyr som utleveres)
*** Registrere alt du spiser/drikker i løpet av 3 dager hver 14. dag (ved hjelp av app)
*** Registrere alle avvik fra kostholdsplanen (ved hjelp av app)

De siste to punktene både som en hjelp til deg for å innarbeide og opprettholde kostholdet, og for å med størst mulig sikkerhet kople hva du faktisk spiser med dine helseeffekter.

Vi inviterer deg til å søke om deltakelse i studien dersom du mener å oppfylle følgende kriterier:

Inklusjonskriterier:
+++ Mann eller kvinne mellom 20 og 55 år (ikke post-menopausal)
+++ Kroppsmasseindeks (KMI/BMI) på 30–45 kg/m2 (kroppsvekt/kroppshøyde) og/eller bukfedme
+++ Vektstabil siste 2 måneder før studiestart (mindre enn 5 % endring i vekt opp eller ned)
+++ Ingen kjent diabetes / medisinering med diabetesmedisin
+++ Ønske om å justere kostvaner og over lengre tid følge et bestemt kostholdsprogram med utgangspunkt i konkrete, smakfulle oppskrifter
+++ Evne til å periodevis registrere matinntaket ved hjelp av app

Eksklusjonskriterier:
––– Bruk av bestemte medikamenter (statin eller diabetesmedisin)
––– Behandling med kirurgi eller antibiotika i løpet av de siste 2 månedene
––– Kronisk inflammatorisk tarmsykdom
––– Kolecystectomi
––– Alvorlig sykdom
––– Røyking
––– Gravid eller post-menopausal
––– Om en inntar mer enn 2 enheter alkohol om dagen i studieperioden (1 enhet = 15 ml (12,8 g) ren alkohol)


Din forespørsel om å delta er ikke bindende. Selv om du blir med og gir ditt skriftlige samtykke, har du når som helst rett til å trekke deg fra studien. Det er bare de taushetspliktige forskerne i studien som kan kople deg til opplysningene du gir.

Takk for interessen – vi ser fram til å samarbeide med deg!

uiblogo

© 2017 Universitetet i Bergen | IT-avdelingen

Adresse: Postboks 7800, 5020 BERGEN

Besøksadresse: Nygårdsgaten 5

Telefon: (+47) 55584700

Kontakt: post@it.uib.no